推理判断题要求考生根据文章提供的事实和线索进行逻辑推理，推断出作者没有提到的或者没有明说的事实或者可能发生的事实。这类旨在考查考生透过词语的字面意义去理解作者的言外之意或弦外之音的能力，属深层理解题。此类试题的设计常常包括infer, imply, suggest, conclude等词。
(1)We can infer from the passage that ______.
(2)What can be inferred from the passage?
(3)Which of the following can be inferred from the passage?
(4)It can be inferred from Paragraph 3 that ______.
(5)The author suggest in this passage that ______.
(6)The writer implies that ______.
(7)It can be inferred that ______.
(8)It can be concluded from the passage that ______.
(9)On the whole, we can conclude that ______.
(10)From the text we can conclude that ______.
(11)After reading the passage we may conclude that ______.
(12)What conclusion can be drawn from the passage?
(13)The author is inclined to think that ______.
(14)When the writer talks about..., what he really means is that______.
(15)What's the writer's attitude towards...?
(16)What's the author's feeling towards...?
(17)In the writer's opinion...
We walked in so quietly that the nurse at the desk didn't even lift her eyes from the book. Mum pointedat a big chair by the door and I knew she wanted me to sit down. While I watched mouth open in surprise,
Mum took off her hat and coat and gave them to me to hold. She walked quietly to the small room by thelift and took out a wet mop. She pushed the mop past the desk and as the nurse looked up, Mum nodded andsaid, "Very dirty floors." "Yes, I'm glad they've finally decided to clean them," the nurse answered. Shelooked at Mum strangely and said, "But aren't you working late?" Mum just pushed harder, each swipe(拖一下)of the mop taking her farther and farther down the hall. I watched until she was out of sight and thenurse had turned back to writing in the big book. After a long time Mum came back. Her eyes were shining.
She quickly put the mop back and took my hand. As we turned to go out of the door, Mum bowed politely tothe nurse and said, "Thank you." Outside, Mum told me, "Dagmar is fine. No fever." "You saw her, Mum?"
"Of course. I told her about the hospital rules, and she will not expect us until tomorrow. Dad will stopworrying as well. It's a fine hospital. But such floors! A mop is no good. You need a brush."
1. When she took a mop from the small room what Mum really wanted to do was ______.
A. to clean the floor B. to please the nurse
C. to see a patient D. to surprise the story-teller
2. After reading the story what can we infer about the hospital?
A. It is a children's hospital. B. It has strict rules about visiting hours.
C. The conditions there aren't very good. D. The nurses and doctors there don't work hard.
3. Which of the following words best describes Mum?
A. strange B. warm-hearted C. clever D. hard-working
2. 运用已有的经验、经历或常识进行推理判断上文的第2道题要求读者判断所给的四个选项中那一个符合医院的实际情况。由于文段中没有相关的信息支持A选项，因此，可以排除；C、D两个选项与文段最后一段中"妈妈"说的"It's a fine hospital"有矛盾，因此，也可以排除。文段的第一句提到"We walked in so quietly that the nurse at the desk didn't even lift her eyes from the book"。根据常识我们知道，人们"轻轻地走"的原因无非存在两种可能性：1. 保持安静；2.避免被发现。联系到"妈妈"是冒充清洁工进入病房的，探视"Dagmar"时又提起"hospital rules"，因此可以断定"我们如此轻轻地走进去"的目的不是为了"保持安静"，而是"避免"被护士发现，从而可以进一步推断出"避免"被护士发现的原因是因为医院对探视病人的时间有严格规定，所以B选项是正确的。